A MelbeaGold spirálok a kiváló hatékonyságú fogamzásgátlás mellett különösen kíméletesek is a szervezettel szemben. Ez mindenekelőtt a nemesfém-réz ötvözetekből álló aktív elemeknek köszönhető. A MelbeaGold spirálok nem befolyásolják általánosan a szervezet működését és annak természetes ritmusát. Ez azt is jelenti, hogy a peteérés a normál rend szerint megtörténik. Azonban a méhben kifejtett célzott hatás megakadályozza a megtermékenyítést vagy a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A MelbeaGold spirálok ugyanakkor pontosan illeszkednek a méh üregébe és védelmet nyújtanak a fertőzések ellen. A méhen belüli fogamzásgátlás alapvetően minden nő esetében alkalmazható, ha hosszabb távon biztonságos, a szervezetet kímélő és hormonmentes fogamzásgátlást szeretne elérni. Különösen ajánlott azoknak a nőknek, akik nem szeretnének minden nap a fogamzásgátlásra gondolni, és akik a közeljövőben nem terveznek terhességet, vagy esetleg már le is zárták a családtervezés szakaszát. A MelbeaGold spirálok 5 évig használhatóak, és maximális védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben, anélkül, hogy minden nap erre kelljen gondolnia, emellett igen költséghatékonyak is. Amint ez más fogamzásgátló módszerek esetében is előfordul, természetesen lehetnek olyan egyéni adottságok vagy egészségügyi okok, amelyek a méhen belüli fogamzásgátlás ellen szólnak. Orvosa ezért a felhelyezés előtt alapos vizsgálatot végez, és részletes tájékoztatást nyújt a MelbeaGold spirálok alkalmazására vonatkozóan. Hagyjon tehát elegendő időt magának és informálódjon részletesen az összes létező lehetőségről. Az új MelbeaGold spirálokkal kapcsolatos információkat felhasználói tájékoztató füzetünkben is megtalálja.

35 év alatti nők

Régebben a méhen belüli fogamzásgátlást különösen azoknak a 35 év feletti nőknek javasolták, akiknél már lezárult a családtervezés szakasza. Ez a javaslat nagymértékben azon a megfigyelésen alapult, hogy fiatalabb nők vagy még nem szült nők esetében gyakrabban fordulhat elő nemkívánatos mellékhatás (pl. erősebb havi vérzés, fájdalom, vagy a méhen belüli eszköz kilökődése, stb.), mint azoknál a nőknél, akik már szültek.A legújabb, nemzetközileg elfogadott klinikai vizsgálatok alapján, 2014 óta Magyarországon is, nem szült nők esetében is alkalmazható réztartalmú, T alakú IUD, meghatározott kórelőzményi állapot mellett /Lásd: Dr. Major Tamás: „Módszertani levél – Méhen belüli fogamzásgátlás még nem szült nőkben” Szakmai Kollégium Tanács és Tagozat/. Különösen abban az esetben, ha személyes okokból nem szeretnének hormonális fogamzásgátló módszereket alkalmazni, vagy ezek egészségügyi okokból nem jöhetnek szóba náluk.
Az új felismerés alapján például az Egyesült Államokban is módosították a hagyományos réztartalmú méhen belüli eszközök felírásának feltételeit, így azok 2005 óta minden 16 éven felüli nő esetében alkalmazhatóak. Ugyanúgy, mint az idősebb nők vagy a már szült nők esetében, a fiatalabb nőknél is általában megszűnik az esetlegesen fellépő fájdalom vagy erősebb vérzés, amint a szervezet alkalmazkodott az idegentesthez. Ugyanakkor, továbbra is, a méhen belüli eszköz kilökődésének (a még nem kellően tágult, kisebb méretű méh nehezebben tolerálja az idegen testet, erőteljesebb és/vagy gyakoribb összehúzódásokkal reagál), illetve egy esetleges IUD okozta átfúródás (perforáció – miatti méhfal-sérülés kedvezőtlen maradandó károsodásának) kicsivel magasabb kockázata miatt a fiatalabb nők esetében különösen fontos a rendszere önellenőrzés a jelzőszál segítségével. Fenti okokból, a páciens biztonsága érdekében a MelbeaGold réztartalmú, T alakú IUDk esetében a gyártó továbbra sem javasolja az eszköz nem szült nőknél történő alkalmazását (lásd: Használati útmutató és Betegtájékoztató: Relatív ellenjavallat).
Minden esetben, nőgyógyász szakorvos bevonásával, a méh állapotának alapos kivizsgálása mellett, egyedi mérlegelés és a páciens saját felelősségére történő döntés szükséges arról, hogy melyik fogamzásgátló módszer, illetve eszköz, méret a legoptimálisabb egy még nem szült hölgynek.

Szülés után

Gyakran javasolják, hogy a szülést követő 4-6 hétben a párok még ne éljenek házaséletet, mivel azt feltételezik, hogy a gyermekágyi folyás fertőző lehet. Még ha ez valószínűleg nincs is így, a nők ebben az időszakban általában egyébként is elhárítják a szexualitás gondolatát. Ezt követően azonban sok nő éli meg szexualitását megújult intenzitással. A szoptatás alatt a legtöbb esetben kimarad a peteérés, és az első havi vérzés a szoptatási időszak vége felé jelentkezik. Ennek ellenére előfordulhat peteérés a szoptatás alatt az első havi vérzés jelentkezése előtt. Ezért a szoptatás időszakában is feltétlenül szükséges egy megbízható fogamzásgátló módszer használata, amint újra elkezdődnek a szexuális együttlétek, különösen azért, mert a röviddel egymás után bekövetkező terhességek mind az anyára, mind a születendő gyermekre nézve jelentős egészségügyi veszélyeket hordoznak magukban. A szoptatás alatt külön szabályok vonatkoznak a fogamzásgátló eszközök kiválasztására, mivel el kell kerülni az anyatejen keresztül a babát érő kedvezőtlen hatásokat. Ez okból nem alkalmazhatóak a hormonális fogamzásgátló módszerek. A szülés után azonban különösen javallott megoldás a méhen belüli fogamzásgátlás. A MelbeaGold spirálokat, ugyanúgy, mint a hagyományos réztartalmú méhen belüli eszközöket, már négy héttel a szülés után fel lehet helyezni, és hosszan tartó, biztonságos védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen, a csecsemő egészségének veszélyeztetése nélkül. Az is előnyként jelentkezik, hogy a szoptatás alatt a méhen belüli fogamzásgátlás nem ártalmas a női szervezetre.

35 év feletti nők

Alapvetően minden nőnek alkalmaznia kell fogamzásgátlást a havi vérzés megszűnéséig. Az a széles körben elterjedt tévhit, hogy a 45 év feletti nőknek már nincs szükségük fogamzásgátlásra, évente nagyszámú nem kívánt terhességhez vezet, amely magas kockázatot jelent az anya és a gyermek számára. A méhen belüli fogamzásgátlás a 35 év feletti nők esetében is kitűnően alkalmazható, különösen azoknál a nőknél, akik már nem szeretnék, vagy akiknek nem tanácsos szervezetüket hormonális fogamzásgátló módszerekkel terhelni, legyen ennek személyes vagy egészségügyi oka, például az, hogy dohányoznak. A méhen belüli fogamzásgátlás azoknak a nőknek is tartós és hasonlóan biztonságos alternatívát kínál, akik a családtervezés lezárását követően visszariadnak a sterilizációtól. Amennyiben elgondolkodnak a sterilizáció lehetőségéről, vegyék figyelembe azt is, hogy minden műtéti beavatkozás bizonyos kockázatot jelent a páciensre nézve, valamint hogy a széles körben elterjedt ellenkező véleménnyel szemben a sterilizáció nők esetében nem jelent abszolút védelmet a teherbe esés ellen: a sterilizáció ellenére évente átlagosan 1.000 nőből egy teherbe esik. A MelbeaGold spirálok hosszú távon használhatóak és megbízható védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen a menopauzáig. Az is közismert tény, hogy a méhen belüli fogamzásgátlás a 35 év feletti nők és a már szült nők esetében különösen ártalmatlan a szervezettel szemben.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Sokan nem tudják, de a spirálok védekezés nélküli közösülés utáni sürgősségi fogamzásgátlás céljából is felhasználhatók. Ilyen esetben a spirált a védekezés nélküli közösülést követő 5 napon belül kell felhelyezni. A sürgősségi fogamzásgátlás miatti felhelyezett MelbeaGold spirál pedig fennmaradhat a későbbi fogamzásgátlás biztosítása érdekében.

Fontos: A méhen belüli eszközök nem védenek a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Azoknak a nőknek, akik nem tartós párkapcsolatban élnek, ezért megfelelő módszerekkel kell védekezniük a szexuális úton terjedő betegségek ellen, hogy elkerüljék a fertőzéssel járó komplikációkat.

Vásárlás

MelbeaGold

A MelbeaGold spirálok hatóanyaga arany-réz ötvözet tartalmú huzal, melynek réz aktív anyaga a mélyebb rétegeiben található aranyat diffúz eloszlásban tartalmazza.

16 000 Ft

Opciók választása