Fogamzásgátlás

A nők manapság számos fogamzásgátló módszer közül választhatnak, ezért kellő mértékű információszerzést követően célszerű amellett a módszer mellett dönteniük, amely legjobban megfelel adott egyéni igényeiknek. Az a biztonság, amellyel a nem kívánt terhesség megakadályozható (a fogamzásgátlás biztonságossága vagy a módszer hatékonysága), természetesen az egyik legfőbb kritérium. A következőkben ezért némi háttér-információt szeretnénk közzétenni, hogy megfelelően tudják megítélni a MelbeaGold spirálok hatékonyságát más fogamzásgátló módszerekhez viszonyítva.

A különböző fogamzásgátló módszerek biztonságosságának összehasonlításához gyakran használják az úgynevezett Pearl-indexet (PI). Ez a szám azoknak a nőknek a száma, akik teherbe estek 100 olyan nő közül, akik a módszert alkalmazták egy éven át. Minél alacsonyabb a Pearl-index, annál magasabb a fogamzásgátló biztonságossága. A tudományos felmérések különbséget tesznek aközött, hogy a Pearl-indexet egy szigorúan ellenőrzött klinikai felmérés feltételei mellett (úgynevezett „tökéletes alkalmazás” esetén) állapították meg, vagy normál felhasználókkal a mindennapi életben (úgynevezett „tipikus alkalmazás” esetén). Az alábbi táblázat a legfőbb módszerek Pearl-indexeit foglalja össze tökéletes és tipikus alkalmazás mellett.

Fogamzásgátló módszer Jellemző alkalmazás Tökéletes alkalmazás
Sterilizáció (férfi) <0,15 0,1
Sterilizáció (nő) 0,5 0,5
Hormon-implantátum 0,5 0,5
Méhen belüli eszköz 0,5-0,8 0,2-0,6
Hormonális fogamzásgátló tabletta 8,0 0,3
Hormoninjekció 3,0 0,3
Hormonális fogamzásgátló tapasz 8,0 0,3
Hormonális hüvelygyűrű 8,0 0,3
Óvszer 15,0-21,0 2,0-5,0
Fogamzásgátló nélkül 85,0 85,0

A legfőbb fogamzásgátló módszerek Pearl-indexe (PI) az alkalmazás első évében: Azoknak a nőknek a száma, akik teherbe estek 100 olyan nő közül, akik ezt a módszert alkalmazták egy éven át (Forrás: Trussell, J. (2007). Contraceptive Efficacy, in: Hatcher, R.A. et al. Edit., Contraceptive Technology: Nineteenth Revised Edition, Ardent Media, New York).

Azoknál a módszereknél, amelyek egy bizonyos viselkedést követelnek meg a felhasználótól, hogy ki tudják fejteni biztonságosságukat, mint például napi pontos bevételt a fogamzásgátló tabletta estén, a Pearl-index a tipikus alkalmazás esetén általában magasabb, mint a klinikai felmérések során. Ennek oka, hogy a mindennapi életben történő alkalmazás ritkán olyan tökéletes, mint a felügyelt klinikai felmérések során, minek következtében nagyobb számú nem kívánt terhesség következik be. Ezzel szemben azoknál a módszereknél, amelyek nem követelnek meg bizonyos viselkedést a felhasználótól, mint például a méhen belüli fogamzásgátlás, a Pearl-index a tipikus alkalmazás esetén legtöbbször megegyezik a tökéletes alkalmazáskor kapott értékkel.

Önnek, mint felhasználónak, a tipikus alkalmazásra vonatkoztatott Pearl-index a döntő. Amint az a táblázatból is kitűnik, a méhen belüli fogamzásgátlás biztonságossága jelentősen megelőzi a tablettáét és a legtöbb egyéb hormonális módszerét. Az Amerikai Orvosok Szövetségének osztályozása is ezt mutatja, amely a méhen belüli fogamzásgátlást a sterilizációval együtt a leginkább hatékony (‘most effective’) csoportba sorolja, míg a fogamzásgátló tabletta és a legtöbb egyéb hormonális módszer csak a nagyon hatékony (‘very effective’) besorolást kapta. A MelbeaGold spirálokra vonatkozóan elvégzett klinikai felmérések során a kapott Pearl-index 0,5 – 1,0 közötti volt. Ez azt jelenti, hogy a Melbea Gold spirálok a lehető legbiztonságosabb fogamzásgátló módszerek közé tartoznak.

A fogamzásgátló módszerek összehasonlítása

A fogamzásgátló módszer kiválasztása az előnyök és hátrányok alapos mérlegelését kívánja meg az adott személyes helyzet figyelembe vételével. A döntésre hagyjon elegendő időt magának, és minden fontos szempontot alaposan vitasson meg orvosával. Háttér-információként összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb fogamzásgátló módszerek tulajdonságait. A sterilizáción túl alapvetően kétféle módszer különböztethető meg, a hormonális és a nem hormonális módszerek.

Vásárlás

MelbeaGold

A MelbeaGold spirálok hatóanyaga arany-réz ötvözet tartalmú huzal, melynek réz aktív anyaga a mélyebb rétegeiben található aranyat diffúz eloszlásban tartalmazza.

16 000 Ft

Opciók választása