Fogamzásgátló tabletta és minipill

Fogamzásgátló tablettának általában azokat a szájon át alkalmazandó fogamzásgátló szereket nevezik, amelyek ösztrogén és gesztagén kombinációját tartalmazzák. Főként úgy fejtik ki hatásukat, hogy megakadályozzák a peteérést. Ha a tabletta minden hiba nélkül kerül alkalmazásra, igen magas a fogamzásgátlási biztonságossága. Mivel azonban a rendszertelen szedés, bizonyos gyógyszerek, valamint a hányás és a hasmenés erőteljesen csökkentik a biztonságosságot, a mindennapi életben nem kapunk olyan magas értéket (Pearl-index normál alkalmazás esetén 8,0). Különösen a 35 év feletti, dohányzó nők esetében magasabb a trombózis, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. Ezen felül egyes rákfajták, a sárgaság és a magas vérnyomás kockázata is megnő. Különösen az alkalmazás első hónapjaiban jelentkezhetnek olyan kísérőjelenségek, mint közti vérzés, mellfeszülés, fejfájás vagy rosszullét. Hosszabb távú alkalmazás esetén gyakran csökken a havi vérzés és/vagy a premenstruációs szindróma erőssége, azonban előfordulhat a szexuális vágy, a súly vagy a kedv megváltozása is. A fogamzásgátló tabletta különösen az olyan fiatal, egészséges nők számára alkalmas, akik elég fegyelmezettek a rendszeres napi használat betartásához. Minipillnek általában az olyan szájon át alkalmazandó fogamzásgátló szereket nevezik, amelyek csak a gesztagén nevű hormont tartalmazzák, más szerekkel összehasonlítva csekély mennyiségben. Úgy fejtik ki hatásukat, hogy megvastagítják a nyákot a méhnyakon, így a spermiumok csak nehezen tudnak behatolni a méhbe, valamint megakadályozzák a beágyazódást. A minipill alkalmazása még szigorúbb fegyelmet követel meg a felhasználótól, mivel azt a meghatározott bevételi idő előtt vagy után maximum három órán belül kell bevenni, hogy megközelítőleg olyan biztonságosságot nyújtson, mint a fogamzásgátló tabletta. A fogamzásgátló tabletta kísérőjelenségei közül sok nem fordul elő a minipill esetében, azonban a felhasználók kb. egyharmadánál jelentkezik közti vérzés.

Egyéb hormonális módszerek

Azon nők számára, akik hormonális fogamzásgátlást szeretnének, de nem akarnak minden nap a fogamzásgátló tabletta bevételével foglalkozni, egy sor egyéb hormonális módszer áll rendelkezésére. Azonban ezekre a módszerekre is vonatkozik, hogy különösen 35 év feletti, dohányzó nők esetében magasabb a trombózis, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata, valamint alkalmazásuk során megnő egyes rákfajták és a magas vérnyomás kockázata is. Kísérőjelenségként különösen az első hónapokban előfordulhat rendszertelen vérzés, vagy erősebb és hosszabb ideig tartó menstruáció. Hosszabb távú alkalmazás esetén azonban a menstruáció gyakran gyengébb és kevésbé fájdalmas, illetve egyes módszerek esetén teljesen ki is maradhat. Ezen felül más hormonális kísérőjelenségek is felléphetnek, mint például a szexuális vágy, a súly és a kedv megváltozása. A hüvelygyűrűs és hormontapasz a fogamzásgátló tablettához hasonlóan ösztrogén és gesztagén kombinációját tartalmazzák, és a peteérést akadályozzák meg. Mindkettőnek magas a biztonságossága (Pearl-index tipikus alkalmazás esetén 8,0). A hüvelygyűrűt a hüvelybe helyezik fel 3 hétre, majd azután egy hétre eltávolítják, ekkor jelentkezik a megvonásos vérzés. A hormontapaszt 3-szor egy-egy hétre ragasztják fel például a karra, ezt követi egy tapaszmentes hét, ekkor jelentkezik a megvonásos vérzés. A hormontapasz használatakor a felragasztás helyén bőrirritáció alakulhat ki, a hüvelygyűrű hüvelyi irritációhoz, hüvelyi folyáshoz és fertőzésekhez vezethet. A hormon-implantátum és az úgynevezett 3 hónapos injekció csak gesztagént tartalmaznak, melynek folyamatos és szisztematikus felszabadulása megakadályozza a peteérést, a megtermékenyítést és a beágyazódást. Mindkettőnek igen magas a biztonságossága (Pearl-index tipikus alkalmazás esetén 0,5, illetve 0,3). A hormon-implantátum egy kisméretű, henger alakú eszköz, amelyet orvos ültet be a karba 3 éves időtartamra. A 3 hónapos injekciót orvos adja be injekció formájában.

Hormontartalmú spirál

A hormontartalmú spirál egy „T” alakú műanyag alapból és egy rajta elhelyezkedő hormontartályból áll, amely kis mennyiségű gesztagént juttat a méhüregbe. Igen magas a biztonságossága (Pearl-index tipikus alkalmazás esetén 0,2-0,8). A felhelyezését orvos végzi. A hormontartalmú spirál csak egy méretben kapható és 5 évig maradhat az alkalmazás helyén. A legtöbb hormonális módszerrel ellentétben a hormontartalmú spirál működése a gesztagén helyi hatásán alapul. Ez megvastagítja a nyákdugót a méhnyakban, hogy a spermiumok csak nehezen tudjanak behatolni a méhüregbe, így gátolja mozgékonyságukat és megtermékenyítő képességüket. Ezen felül a hormontartalmú spirál az úgynevezett idegentest reakció segítségével változásokat okoz a méhnyálkahártyában, ezáltal befolyásolja a havi vérzést. Kísérő jelenségként különösen az első hónapokban rendszertelen vérzés és a menstruációs során erős fájdalom jelentkezhet. Hosszabb távú alkalmazás esetén egyes esetekben hormonális kísérőjelenségek vagy petefészek ciszták alakulhatnak ki. A menstruáció gyakran gyengébb vagy kevésbé fájdalmas, sőt teljesen ki is maradhat. A hormontartalmú spirál különösen azoknak a nőknél alkalmazható, akik hormonális fogamzásgátlást szeretnének, már szültek, a szervezetük nem jól viseli az ösztrogént és/vagy erős a havi vérzésük.

Vásárlás

MelbeaGold

A MelbeaGold spirálok hatóanyaga arany-réz ötvözet tartalmú huzal, melynek réz aktív anyaga a mélyebb rétegeiben található aranyat diffúz eloszlásban tartalmazza.

16 000 Ft

Opciók választása