Hagyományos rézspirál

A hagyományos rézspirál egy műanyag alapból áll, melynek alakja többféle lehet, valamint egy rézhuzalból, amely a műanyag alap szára köré van feltekercselve. Orvos helyezi fel a méhüregbe és a modelltől függően 3-5 évig használható. A rézspirál fogamzásgátlási biztonságossága igen magas, illetve magas (Pearl-index normál alkalmazás esetén 0,5-3,0 közötti). A fogamzásgátló hatás a méh idegentesttel szembeni általános reakciójára, valamint a folyamatosan kis mennyiségben felszabaduló réz speciális hatására épül. Összességében csökkenti a spermiumok mozgékonyságát és megtermékenyítő képességét, így a legtöbb esetben egyáltalán nem is kerül sor a petesejt megtermékenyítésére. Amennyiben mégis megtörténik a megtermékenyítés, akkor a pete beágyazódását akadályozza meg az eszköz. Mellékhatásként különösen az első hónapokban erősebb vérzés és/vagy alhasi fájdalom jelentkezhet a menstruáció alatt. A hagyományos rézspirálok különösen azoknak a nőknek alkalmasak, akik hormonmentes fogamzásgátlást szeretnének, már szültek és menstruációjuk enyhébb vérzéssel, illetve kevesebb fájdalommal jár.

Nemesfém-réz spirál

A nemesfém-réz spirál biztonságossága igen magas, megközelíti a sterilizáció hatékonyságát (a Pearl-index tipikus alkalmazás esetén 0,5-1,0 közötti). Az eszköz egy rugalmas, „T” alakú műanyag alapból áll, melynek a szára köré huzal van feltekercselve, amely arany, illetve ezüst és réz ötvözetéből áll. Többféle kivitelben létezik, amelyek bizonyos tulajdonságait optimalizálták, és majdnem minden kivitel három különböző méretben áll rendelkezésre. A nemesfém-réz spirált orvos helyezi fel a méh üregébe. Hatása háromszoros: az idegentest reakció, a réz felszabadulása és a mikro-galvanikus elemek megakadályozzák a megtermékenyítést és a beágyazódást. Mellékhatásként jelentkezhet erősebb vérzés és/vagy alhasi fájdalom a menstruáció alatt, azonban ez ritkán fordul elő, és általában csak az első hónapokban. Mivel az ötvözet korrózió ellen védett, a nemesfém részecskék felszabadulása gátolja a fertőzések kialakulását, ezen felül mindenki számára a megfelelő méretű eszköz alkalmazható, a nemesfém-réz spirál különösen ártalmatlan a szervezetre nézve. Ezt mutatja a különlegesen magas felhasználói elégedettség is (a felhasználók 86-88%-a egy év után is kitart a módszer mellett). A hosszú alkalmazási idő miatt a nemesfém-réz spirál ugyanakkor az egyik legköltséghatékonyabb módszer. Minden olyan nő számára alkalmas, akik hormonmentes, biztonságos, kényelmes, hosszan tartó és visszafordítható fogamzásgátlást szeretnének.

Más nem hormonális módszerek

Az úgynevezett mechanikus fogamzásgátló módszerek (óvszer és diafragma/pesszárium) úgy fejtik ki hatásukat, hogy fizikailag megakadályozzák a spermiumok és a petesejtek találkozását. Ezeknek a módszereknek az az előnye, hogy szükség esetén alkalmazhatóak, és a néhány esetben az anyagra adott allergiás reakciót eltekintve általában nincs mellékhatásuk. Ezen a felül az óvszer az egyetlen hatásos védelem a HIV vírus és más szexuális úton terjedő betegségek ellen. A körülményes használat és az alkalmazási hibák miatti csekélyebb biztonságosság (Pearl-index tipikus alkalmazás esetén 15,0 – 21,0) miatt a mechanikus fogamzásgátló módszerek azonban csak átmeneti, illetve kiegészítő megoldásként jöhetnek szóba. A „számolgatós” vagy naptár módszernek, amikor a testhőmérséklet vagy a hormonszint mérésével számolják ki, mikor vannak a nő termékeny napjai, relatív alacsony a fogamzásgátlási biztonságossága (Pearl-index tipikus alkalmazás esetén 25,0) és ezen felül csak azoknak a nőknek alkalmas, akik nagyon jól ismerik a saját testüket és készek arra, hogy életritmusukat a fogamzásgátló módszerhez igazítsák. A spermaölő hatású kémiai fogamzásgátló szereket, amelyek arra hivatottak, hogy megakadályozzák a spermiumok behatolását a méhnyakba, közösülés előtt kell hab vagy gél formájában a hüvelybe juttatni. Ezek önálló módszerként nem a legmegfelelőbbek, azonban kombinálhatóak a mechanikus fogamzásgátló módszerekkel.

Vásárlás

MelbeaGold

A MelbeaGold spirálok hatóanyaga arany-réz ötvözet tartalmú huzal, melynek réz aktív anyaga a mélyebb rétegeiben található aranyat diffúz eloszlásban tartalmazza.

16 000 Ft

Opciók választása