Tévhitek

A modern méhen belüli fogamzásgátlás, azaz a modern méhen belüli eszközök alkalmazása, a szakemberek szerint manapság az egyik legbiztonságosabb, legkíméletesebb és leginkább költséghatékony fogamzásgátló módszer. A felhasználói elégedettséget tekintve ez a leginkább kedvelt módszer. A legtöbb nő azonban még manapság is más, kevésbé megbízható módszerekre hagyatkozik. Ennek oka abban keresendő, hogy sok téves és elavult elképzelés létezik a méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel kapcsolatban, amelyek a tudományos cáfolatok ellenére is makacsul kitartanak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány széles körben elterjedt tévhitet a méhen belüli fogamzásgátló eszközökkel kapcsolatban, melyeket vizsgálatnak vetünk alá az aktuális tudományos ismeretek fényében.

A méhen belüli eszközök a terhesség megszakításával fejtik ki hatásukat

Tudományosan igazolt tény, hogy a méhen belüli eszközök azelőtt fejtik ki hatásukat, mielőtt a megtermékenyített petesejt beágyazódna. A beágyazódás megakadályozása mellett a fogamzásgátló hatás főként azon alapul, hogy csökken a spermiumok mozgékonysága, életképessége és megtermékenyítő képessége, így el sem érik a petevezetéket, minek következtében nem kerül sor megtermékenyítésre. Ezért tehát a méhen belüli eszközök fogamzásgátló, és nem terhességmegszakító hatásúak. Ez érvényes a méhen belüli eszközök sürgősségi fogamzásgátlás során történő alkalmazására is.

A méhen belüli eszközök növelik a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát

A szexuális úton terjedő betegségek kockázata általánosan összefügg a szexuális tevékenységekkel, függetlenül attól, milyen fogamzásgátló módszert alkalmazunk. Csak az óvszer használata jelent hatékony védelmet a legtöbb szexuális úton terjedő betegség ellen. A méhen belüli eszközök alkalmazása nem növeli a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát. Kétségtelenül magasabb a kockázata a kismedencei gyulladásnak, ha a méhen belüli eszköz a méhnyakcsatorna már fennálló fertőzése esetén kerül felhelyezésre. A felhelyezés előtt az orvos ezért megvizsgálja, hogy fennáll-e ilyen jellegű fertőzés.

A méhen belüli eszközök kellemetlenek a használó és partnere számára

A méhen belüli eszközök kicsik, puhák és rugalmasak, és egyáltalán nem érezhetők, amennyiben megfelelően kerülnek felhelyezésre. Mivel a méh üregébe kerülnek felhelyezésre, így közösüléskor egyáltalán nem zavaróak. Csupán a puha jelzőszálak lógnak be kissé a hüvelybe, ezeket érezheti a partner a közösülés közben, igen ritka esetekben. Ez általában nem zavaró. Ha mégis, akkor konzultálni kell az orvossal, és amennyiben lehetséges, a szálakat meg kell rövidíteni.

A méhen belüli eszközök nem alkalmazhatóak fiatal nők vagy még nem szült nők esetében

Az a felfogás, miszerint méhen belüli fogamzásgátló eszközök csak 35 év feletti nőknél alkalmazhatóak, akiknél már lezárult a családtervezés, manapság már túlhaladottnak számít. Így például az Egyesült Államokban is módosították a méhen belüli eszközök felírásának feltételeit, így azok 2005 óta minden 16 éven felüli nő esetében alkalmazhatóak. Kétségtelen, hogy a fiatal nők és a még nem szült nők esetében a normál méretű méhen belüli eszközök alkalmazásakor gyakrabban jelentkezik erősebb havi vérzés, fájdalom vagy kilökődés. Ilyen esetekben segíthetnek a kisebb méretű méhen belüli eszközök, melyek számításba veszik, hogy ezeknél a nőknél gyakran kisebb a méh mérete.

A méhen belüli eszközök kismedencei gyulladást okoznak

A kutatások jelenlegi állása szerint csupán a felhelyezést követő első hónapban növekszik meg enyhén a kismedencei gyulladás kockázata, mivel a felhelyezés során baktériumok kerülhetnek a genitális csatorna felső szakaszába. Ezt a kockázatot az orvos szakszerűen elvégzett felhelyezéssel igen alacsonyan tudja tartani. A felhelyezés után egy hónappal már nem áll fenn megnövekedett kockázat medencegyulladás kialakulására.

A méhen belüli eszközök növelik a méhen kívüli terhesség kockázatát

Valójában a méhen belüli eszközök alkalmazása, mint minden fogamzásgátló módszer, csökkenti a méhen kívüli terhesség kockázatát azokkal a nőkkel szemben, akik nem alkalmaznak fogamzásgátlót. Azonban, ha egy nő a méhen belüli eszköz alkalmazása mellett teherbe esik, akkor egy kicsivel nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata, mivel a méhen belüli eszköz hatékonyabban gátolja a normál terhesség kialakulását, mint a méhen kívüli terhességet.

Vásárlás

MelbeaGold

A MelbeaGold spirálok hatóanyaga arany-réz ötvözet tartalmú huzal, melynek réz aktív anyaga a mélyebb rétegeiben található aranyat diffúz eloszlásban tartalmazza.

16 000 Ft

Opciók választása